Global News Through a Greek Lens

Sunday, July 14, 2024
NeaProini Logo
Sunday, July 14, 2024

Global News Through a Greek Lens

Στην γειτονιά των Αγγέλων ο Μιχάλης Χαλκιάς οδεύει προς την αιωνιότητα.

by | May 9, 2020 | Editorial, News Alert, Ανακοινώσεις, Διεθνή

Ο Μιχάλης Χαλκιάς έφυγε οριστικά για το μεγάλο ταξίδι προς την αιωνιότητα στις 8 Μαϊου 2020 το απόγευμα τοπική ώρα 17:45  Brooklyn- NY μετά από οξύ πνευμονικό οίδημα (βαριά πνευμονία λόγω του ιου Covid 19) σύμφωνα με τα ιατρικά δεδομένα. Είχε υποκείμενο νόσημα που ωστόσο είχε σε επαρκή ιατρικό έλεγχο.  Η  σύζυγος του εκλιπόντος,  Αλίκη Χαλκιά, όπως και ολόκληρη Οικογένεια δέχτηκε 100αδες συλλυπητήρια  μηνύματα.

Σφοδρή επιθυμία της Αλίκης καθώς και της οικογένειας σύσσωμης ήταν να απευθυνθούν θερμές -θερμότατες – ευχαριστίες στους θεράποντες Ιατρούς του Σ. Κοκκόλη και Dr. Zina, καθώς και όλο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό  οι οποίοι, ένας προς έναν και μια προς μια νοσηλεύτερια   τον φρόντισαν  ως την τελευταία στιγμή από την πρώτη στιγμή που εισήχθη ως την στιγμή  που άφησε ήρεμα,  και σε πλήρη γαλήνη,  εν πλήρη πνευματική και νοητική διαύγεια,  το Πνεύμα του  και δια της Ψυχής αναχωρούσε από το Σώμα του αφήνοντας την νεκρή σωρό του στους Οικείους προκειμένου να  να γίνουν όσα ορίζουν τα έθιμα και οι παραδόσεις μας.  Της εξόδιου Ακολουθίας προέστη αιφνιδίως ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος ο οποίος σύμφωνα με όσα διηγήθηκαν  στην “Π” οικείοι και στενότατοι συγγενείς προσήλθε απλός και εν πλήρη ταπεινότητα  με απλότητα ενημέρωσε ότι επιθυμεί ο ίδιος να τελέσει την  εξόδιο και έτσι και έγινε.  Στην ακολουθία που ετελέσθη στον Ιερό Ναό του Αγίου  Γεωργίου στη Νέα Ιερσέη (New Jersey) καθώς εκεί  κοντά στο παρακείμενο Κοιμητήριο η θυγατέρα του Ιωσηφίνα  από καιρό πριν είχε αγοράσει οικογενειακό τάφο.  Από τις πρώτες ώρες που είχε γίνει γνωστό ότι ο Μιχάλης Χαλκιάς πάλευε για την ζωή του, ειδικά την τελευταία εβδομάδα, σε επικοινωνία με την Αλίκη Χαλκιά καθώς και με την θυγατέρα του είχαν ο Μητροπολίτης Νέας Ιερσέης κ. Ευάγγελος με τον οποίο το ζεύγος Χαλκιάς διατηρεί φιλική σχέση. Ανάλογο ήταν και το ζωηρότατο ενδιαφέρον του Μητροπολίτη Ατλάντας Αλέξιου με τον οποίο ο αείμνηστος Χαλκιάς συνδέονταν από τα φοιτητικά τους χρόνια όταν ακόμα ο μεν ξεκινούσε την επιχειρηματικά του δράση και ο τότε  Αρχιμανδρίτης τον στήριξε στα πρώτα του βήματα κερδίζοντας την συμπάθεια και την αμέριστη συνεχή υποστήριξη του νεαρού τότε -την  δεκαετία του 1970- Μιχάλη. Ζωηρό ενδιαφέρον επέδειξε και συν σπουδαστής του στη Σχολή του Τιμίου Σταυρού  father Alex Karloutsos ο οποίος αθόρυβα και χωρίς να κοινοποιήσει περαιτέρω  ενέργειες του προσέφερε δεήσεις για την ψυχή του εκλιπόντος ενώ όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η Π τις προσεχείς ημέρες θα έρθει και σε επικοινωνία με την οικογένεια του.

Ο    Μιχάλης Χαλκιάς είχε τρία παιδιά τον Ηλία, τον Δημήτρη και την Ιωσηφίνα. Τα αγαπούσε και τα τρία εξίσου έχοντας την ανάλογη αδυναμία στο κάθε ένα ξεχωριστά.    Το όνομα του Μιχάλη (και της Αλίκη) Χαλκιά είχε αυτονοήτως συνδεθεί με το σλόγκαν “ο άνθρωπος που κάνει τα όνειρα μας πραγματικότητα” που ο ίδιος είχε επινοήσει για το Grand Prospect Hall.   Δεν είναι τυχαίο ότι ο Αμερικανικός Τύπος αφιέρωσε αρκετό χώρο και στα έντυπα αλλά και στα ηλεκτρονικές εκδόσεις του. 

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΝΤΟΓΙΩΡΓΗΣ: 

Έφυγε από τη ζωή ένας ευπατρίδης Έλληνας της Νέας Υόρκης

“Ο Μιχάλης Χαλκιάς έφυγε από τη ζωή πριν λίγες ημέρες. Υπήρξε ένας ευπατρίδης Έλληνας με βαθιά καλλιέργεια και πάθος για τη γνώση και την Ελλάδα. Με ήθος και αγάπη για τη ζωή και τον άνθρωπο. Είχα την ευκαιρία να τον γνωρίσω στη Νέα Υόρκη το 2011, όταν ανέλαβε να φιλοξενήσει μια διάλεξή μου προς την ομογένεια στις αίθουσες του δημιουργήματός του, του εμβληματικού Grand Prospect Hall στο κέντρο του Μπρούκλιν. Μιας παλαιάς Όπερας που τη μετέβαλε στο μεγαλύτερο κέντρο πολιτιστικών/κοινωνικών εκδηλώσεων της ΝΥ. Οι συναντήσεις μας έκτοτε ήσαν όπως έλεγε μια όαση πνευματικής γευσιγνωσίας. Καλό κατευόδιο Μιχάλη. Η Αλίκη, τα παιδιά σου και όλοι εμείς οι φίλοι σου θα διατηρούμε τη μνήμη σου ζωντανή όπως σου αξίζει.” Με τον Γιώργο Κοντογιώργη καθώς και με την σύζυγο του Αικατερίνη το ζεύγος συνδέεται από αρκετών ετών.

Μια επίσης  λιτή δήλωση έστειλε και καθ.  ο Ιωάννης Μάζης με τον οποίο είχε συνάψει στενή φιλική σχέση από το 2018 αναφέροντας  : “Aιωνία η Μνήμη στο Μεγάλο, Ταπεινό, Ωραίο Ελληνα! Ας είναι πάντα ζωντανός στη Μνήμη μας και στη Μνήμη της Ελλαδας”.

Δρ. Ιωάννης Αθανασιάδης, πρώην πρόεδρος Παμμακεδονικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος. 

“Τον εκλιπόντα τον γνώρισα πολύ λίγο όταν είχα την ευκαιρία την Κυριακή 1η Σεπτεμβρίου του 2019 στην Αθήνα στο όμορφο Μοναστηράκι,  να βρίσκομαι μαζί του σε ένα δείπνο προς Τιμή του για όσα έχει προσφέρει στην Ομογένεια και την Ελληνική Κοινότητα. Εκείνη η βραδιά σημάδεψε όλους όσους ήμασταν συνδαιτυμόνες. Είχαμε την ευκαιρία να τον ακούσουμε. Να ενστερνιστούμε τις αγωνίες του που είναι και δικές μας αγωνίες για το που κατευθύνεται ο τόπος και που πορεύεται το Έθνος μας. Προσωπικά δεν έτυχε να τον γνωρίσω όσο θα ήθελα αν και έχω ήδη πληροφορηθεί αρκετά. Πράγματι ήταν ένας αληθινά Μεγάλος Έλληνας και γνήσιος αυθεντικός Πατριώτης. Ανιδιοτελής. Πρόθυμος να συνεισφέρει. Και όσο είμαι σε θέση να γνωρίζω το έκαμε. Απλόχερα προς κάθε κατεύθυνση που θα βοηθούσε την Πατρίδα μας που δοκιμάζεται.  Παρά το γεγονός ότι δεν πρόλαβα να τον γνωρίσω όσο ήθελα  μου αρκεί εκείνη η μικρή “γεύση”  εκείνο το βράδυ στο Μοναστηράκι, για να ακούσω τους χτύπους της καρδιάς του να συντονίζονται με τους χτύπους της καρδιάς 100δων 10αδων νέων που συστρατεύονται σε μια μεγάλη προσπάθεια ανάτασης της χώρας μας αλλά και σύσσωμου  του Έθνους μας.

Δεν είναι ούτε της ώρας ούτε της στιγμής το αναφέρω όμως καθώς είμαι σε θέση να  γνωρίζω από πρώτο χέρι την αγωνία του Ανδρός για το μέλλον της Ελλάδος.   Είμαι το λοιπόν  σε θέση να γνωρίζω αρκετά από τα   καλά  που έκαμε και όσα προσέφερε αθόρυβα επί σειρά ετών  γενικότερα στην Πατρίδα και την Ελληνική Παιδεία. Τώρα που ο πόνος αγγίζει τις ψυχές των οικείων του δεν είναι η στιγμή για λόγια. Τούτο που έχω να καταθέσω είναι ότι όταν η Παμμακεδονική Συνομοσπονδία Ελλάδος  συγκάλεσε την πρώτη εθνική συνδιάσκεψη επί τρία συνεχή 24ωρα τον Οκτώβριο του 2018   στην Παλαιά Βουλή για το ζήτημα των Σκοπίων, προσκαλώντας επιφανείς επιστήμονες να καταθέσουν τις θέσεις και τις απόψεις του για το καυτό ζήτημα αλλά κυρίως για την  επομένη της υπογραφής του παράνομου κειμένου που υπεγράφη στις Πρέσπες τον Ιούνιο του 2018,  ο Μιχάλης Χαλκιάς παρά τις εκατέρωθεν διχαστικές  αντιδράσεις και εντός και εκτός Ομογένειας   ήταν από τους πρώτους που έσπευσαν να συγχαρούν  ολόθερμα την πρωτοβουλία εκείνη. Δεν θα τον ξεχάσουμε ποτέ. Αλησμόνητος θα μείνει καθώς με τα λόγια του σε εκείνη την επιστολή του μας άγγιξε όλους. Θα σας την στείλω να την δημοσιεύσετε. Πρωτοβουλία που ήταν η πρώτη που έθεσε τις βάσεις και τα θεμέλια για όσα εν συνεχεία επακολούθησαν και εκ των υστέρων υιοθέτησαν όσοι νωρίτερα βρέθηκαν επικριτές μας. Μακάρι τα παιδιά του να ακολουθήσουν τον δρόμο και την οδό που άνοιξε ο καλός Πατέρας τους.  Ο Θεός να αναπαύσει εν σκηνές Αγίων και Δικαίων την Ψυχή του όπως εύχεται και δέεται η Εκκλησία μας. Αποτίω φόρο Τιμής στο Πρόσωπο του και προσανατολίζομαι να κάμω σχετικές προτάσεις όπως θεσπισθεί βραβείο επ ονόματι του. Ο Θεός να τον αναπαύσει”.    

Δεκάδες είναι οι φίλοι και εκείνοι που τον γνώριζαν και κατακλύζουν με συλλυπητήρια μηνύματα την οικογένεια.

Στις 17 45 τ.ω. Χίου στις 8 Μαϊου χτύπησαν πένθιμα οι καμπάνες του Ιερού Ναού του Αγίου Νικολάου Μαρμάρου.

                      Στη γειτονιά των Αγγέλων

αγαπημένε μου εξάδελφε

Μιχάλη!!

 

Νωπή ακόμη σκιά στη μνήμη μου, όταν περνώ έξω από το ιστορικό Γυμνάσιο του Πειραιά, «την Ιωννίδειο» είναι η μορφή σου, που αγκαλιά με τα προσφιλή σου βιβλία σπεύδεις με λαχτάρα να δρέψεις γνώση και μάθηση από τον ναό του Πνεύματος και της σοφίας.

Και είναι αλήθεια ότι η ακόρεστη αυτή δίψα σου για φιλομάθεια σε ακολούθησε σε ολόκληρη την μετέπειτα ζωή σου!

Πόσο κοντινό μού φαίνεται, ακόμη και σήμερα, εκείνο το βροχερό, το παγωμένο πρωϊνό  του Φλεβάρη τού 1956, στην προβλήτα του λιμανιού του Πειραιά, όταν παλληκαρόπουλο πια, σε κατευοδώναμε με τον πατέρα μου, Διαμαντή Χαλκιά, για το μακρινό ταξίδι στις Η.Π.Α. με το υπερωκειάνειο ΟΛΥΜΠΙΑ, έτοιμος να «ανοίξεις πλέον τα φτερά σου» για μια καινούργια ζωή.

Από τότε ξεκίνησε η απίστευτη πορεία σου στην φιλόξενη αμερικανική γη. Η φοίτησή σου στην Θεολογική Σχολή της Βοστώνης συμπληρώνει τη θεοσεβή παιδεία, που έλαβες από τον στοργικό πατέρα σου, τον θείο Ηλία, και τις θρησκευτικές καταβολές από τον παππού μας, Αρχιερατικό Επίτροπο Βορείου Χίου, ιερέα Μιχαήλ Γ. Χαλκιά, προϊ-στάμενο του Ι. Ναού Αγίου Νικολάου Μαρμάρου.

Και κατόπιν ο ευτυχισμένοςς γάμος σου με την επάξια σύζυγό σου Αλίκη, που ολοκληρώνεται με την ευλογημένη παρουσία των τριών παιδιών σας, την  Ιωσηφίνα, τον Ηλία και τον Δημήτρη.

Δεν ασχολήθηκες όμως με το αντικείμενο των σπουδών σου. Επέλεξες να συμπλεύσεις με τον κερδώο Ερμή. Ασχολήθηκες με τις επιχειρήσεις. Και πέτυχες καταπληκτικά!

Ευφυής, εργατικός, ακούραστος, εύστροφος, δημιουργικός, με τον τιτάνιο αγώνα σου και έχοντας δίπλα σου την ακαταπόνητη σύζυγο και συνεργάτιδά σου Αλίκη κατάφερες να μεγαλουργήσεις και να διακριθείς στην καινούργια σου πατρίδα, όπου ρίζωσες και έμεινες μόνιμα πλέον.

Εκεί έκτισες με τη φιλομάθειά σου και την οικονομική σου ευρω-στία, τη θαυμαστή προσωπικότητά σου, Καταξιώνεσαι και γίνεσαι από-δεκτός από ομογενείς, ημεδαπούς κι αυτόχθονες. Κι ανέρχεσαι επάξια και στις ανώτατες βαθμίδες της τοπικής πνευματικής ιεραρχίας.

Παραμένεις, ωστόσο, ακλόνητος εραστής της ελληνικής φιλο-σοφίας και Ιστορίας και συνεχίζεις τη μελέτη των αρχαίων ελληνικών κειμένων. Αλλά και φοβερά πατριδολάτρης  δεν ξεχνάς την Ελλάδα μας. Επισκέπτεσαι τακτικά τη Χώρα του Φωτός και του Πολιτισμού και τα Ιερά Προσκυνήματά της. Χαίρεσαι τις ομορφιές της και καταθέτεις απλόχερα την αγάπη σου προς αυτήν, Ταυτόχρονα μεριμνάς και για την αγάπη των παιδιών σου προς τις ρίζες τους.

Καλός σύζυγος, στοργικός πατέρας και παππούς, εξαίρετος φίλος, θερμός πατριώτης.

Το θλιβερό γεγονός της εκδημίας σου προς «Χώρα ζώντων» βύθι-σε σε βαθύτατο πένθος, την οικογένειά σου, τους συγγενείς σου, την πατρίδα! Τα ιστορικά Καρδάμυλα της Χίου, το Μάρμαρο, ο τόπος που πρωτοπερπάτησες, που ένοιωσες το νόημα της ζωής κι έζησες τα πρώτα χρόνια της ζωής σου, είναι υπερήφανα και καμαρώνουν για σένα.

Αλησμόνητος θα μείνεις στη καρδιά μας !

Βαθύτατα συλλυπούμαι την αγαπημένη σου Αλίκη και τα άλλα μέλη της οικογένειάς σου. Κι εύχομαι όπως ο Κύριος της Αγάπης, ο Αναστημένος Ιησούς, σταλάζει βάλσαμο παρηγοριάς στην πονεμένη ψυχή  τους.

Καλό σου Κατευόδιο! Μιχάλη !

Ευλογημένη συνάντηση με τον στοργικό σου πατέρα !

 

Κ Α Λ Ο   Π Α Ρ Α Δ Ε Ι Σ Ο

Πόπη Χαλκιά – Στεφάνου

και η οικογένεια

Στέφανος – Μαρία

το ανωτέρω κείμενο δημοσιεύθηκε στα τοπικά ΜΜΕ της νήσου  ΧΙΟΥ (ΑΛΗΘΕΙΑ & ΠΟΛΙΤΗΣ )

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΕΙΔΙΚΌ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ  ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΜΙΧΑΛΗ ΧΑΛΚΙΑ

ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ , ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ

Το αφιέρωμα της Π θα συνεχισθεί και τις επόμενες ημέρες και σε κάθε ευκαιρία

Breaking News