Global News Through a Greek Lens

Wednesday, December 04, 2024
NeaProini Logo
Wednesday, December 04, 2024

Global News Through a Greek Lens

Μονόδρομος η νίκη για τον Πούτιν και στις επόμενες εκλογές

by | Nov 11, 2023 | Archive, Διεθνή

23 χρόνια στην εξουσία ο Ρώσος Πρόεδρος. Ο Πούτιν ανέβηκε για πρώτη φορά στην εξουσία τις παραμονές του 2000. Έκτοτε, παρέμεινε στην εξουσία της χώρας.

Δημοσίευση το www.capital.gr

Το Κρεμλίνο δηλώνει βέβαιο ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θα κερδίσει τις προεδρικές εκλογές του 2024, αν αποφασίσει να διεκδικήσει μία ακόμη θητεία στο αξίωμα.

Ούτε ο Πούτιν, 71 ετών, ούτε το Κρεμλίνο έχουν επιβεβαιώσει ότι θα θέσει υποψηφιότητα για μία ακόμη εξαετή θητεία στο αξίωμα, παραμένοντας πρόεδρος μέχρι το 2030 και ενδεχομένως και για περαιτέρω χρονικό διάστημα. Ωστόσο, αρκετά μέσα ενημέρωσης επικαλούνται ανώνυμες πηγές που λένε ότι ο Πούτιν θα θέσει υποψηφιότητα.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε στο CNBC ότι αν και δεν έχει υπάρξει επίσημη ανακοίνωση ότι ο Πούτιν θα θέσει υποψηφιότητα για επανεκλογή, πιστεύει ότι ο πρόεδρος θα κερδίσει τις εκλογές που θα διεξαχθούν τον Μάρτιο.

“Δεν έχει υπάρξει ακόμη καμία επίσημη ανακοίνωση. Αλλά δεν έχω καμία αμφιβολία ότι αν θέσει την υποψηφιότητά του, θα κερδίσει”, δήλωσε ο Πεσκόφ.

“Η κοινωνία έχει ενωθεί  γύρω από τον πρόεδρο”, πρόσθεσε ο Πεσκόφ.

Οι μηνιαίες δημοσκοπήσεις που διενεργούνται από το ανεξάρτητο Levada Center δείχνουν ότι η δημοτικότητα του Πούτιν ήταν στο 82% τον Οκτώβριο, έχοντας κυμανθεί γύρω στο 80% από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022. Πριν από τον πόλεμο, τα ποσοστά του Πούτιν κυμαίνονταν γύρω στα μέσα της δεκαετίας του 60′.

Ο Πούτιν ανέβηκε για πρώτη φορά στην εξουσία τις παραμονές του 2000. Έκτοτε, παρέμεινε στην εξουσία της χώρας.

Κατά τη διάρκεια της θητείας του Πούτιν, τα κόμματα της αντιπολίτευσης διαλύθηκαν, απαγορεύτηκαν και τέθηκαν εκτός νόμου, ενώ εξέχοντες επικριτές και αντίπαλοι του Πούτιν, όπως ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι, φυλακίστηκαν. Άλλοι έχουν εγκαταλείψει τη Ρωσία, επιλέγοντας να εξοριστούν για τη δική τους ασφάλεια, ενώ προσπαθούν να διατηρήσουν τον ακτιβισμό τους στο εξωτερικό. Αρκετοί επικριτές του Πούτιν πέθαναν υπό μυστηριώδεις συνθήκες τις τελευταίες δύο δεκαετίες και το Κρεμλίνο επέμενε κάθε φορά ότι δεν είχε καμία σχέση με τους θανάτους τους.

Δεν υπάρχουν αντίπαλοι

Το Κρεμλίνο επιμένει ότι η Ρωσία παραμένει μια πολιτικά πλουραλιστική δημοκρατία, λέγοντας στο CNBC σε προηγούμενα σχόλιά του ότι “στη Ρωσία υπάρχουν πολιτικοί με διαφορετικές απόψεις και θέσεις”, όταν ρωτήθηκε αν το Κρεμλίνο ανέχεται αντιπάλους στο πολιτικό σύστημα της Ρωσίας.

Η Ρωσία προσπαθεί να διατηρεί τουλάχιστον ένα πρόσχημα πολιτικού πλουραλισμού. Υπάρχουν, φαινομενικά, “αντιπολιτευτικά” κόμματα στη χώρα, αλλά θεωρούνται μέρος μιας “συστημικής αντιπολίτευσης”.

Αυτό σημαίνει ότι εγγεγραμμένα πολιτικά κόμματα όπως το Κομμουνιστικό Κόμμα, το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα ή το Μια Δίκαιη Ρωσία – για την Αλήθεια αποτελούν θεωρητικά μέρος της αντιπολίτευσης. Στην πραγματικότητα, όμως, υποστηρίζουν την κυβέρνηση και έχουν συναινέσει ακόμη περισσότερο από τότε που η Ρωσία ξεκίνησε την πλήρους κλίμακας εισβολή της στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

Οι αναλυτές πιστεύουν ότι οποιαδήποτε αλλαγή στο πολιτικό σύστημα ή στην ηγεσία της Ρωσίας θα πρέπει να προέλθει από τη ρωσική ελίτ, η οποία αποτελείται από πλούσιους και ισχυρούς επιχειρηματίες, καθώς και από ανώτερους αξιωματούχους και το ανώτερο κλιμάκιο των υπηρεσιών ασφαλείας.

Αλλά για να συμβεί αυτό, θα πρέπει να υπάρξει μια σοβαρή οικονομική ύφεση ή ένα σοβαρό γεωπολιτικό συμβάν, όπως η ήττα στον πόλεμο με την Ουκρανία. Προς το παρόν, δεν υπάρχουν υποψήφιοι που να μπορούν να αντιταχθούν στον Πούτιν.

“Δεν υπάρχει πολιτική πολυφωνία στη Ρωσία, σκεφτείτε μόνο χώρες όπως το Ιράν και η Βόρεια Κορέα. όπου η κατάσταση είναι παρόμοια. Στο εσωτερικό των ελίτ, μπορεί να υπάρχουν διαφορές απόψεων, αλλά όχι πραγματική διαφορά στο ζήτημα της πολιτικής”, δήλωσε στο CNBC ο Σεργκέι Μεντβέντεφ, γνωστός Ρώσος ακαδημαϊκός, ιστορικός και συγγραφέας.

Προς το παρόν, είπε ο Μεντβέντεφ, “όλα εξαρτώνται από την έκβαση του πολέμου και πολλά εξαρτώνται από τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις και την αποφασιστικότητα της Δύσης να βοηθήσει την Ουκρανία να κερδίσει αυτόν τον πόλεμο”.

Ανησυχώντας ότι η Δύση “κουράστηκε” από τον πόλεμο, ο Μεντβέντεφ είπε ότι “όλοι αγωνιούν για τις αμερικανικές εκλογές του 2024 και τη διάθεση του αμερικανικού κοινού, και ειδικά αν ο Τραμπ και οι Ρεπουμπλικάνοι επιστρέψουν στην εξουσία. Επομένως, υπάρχουν πολλές μεταβλητές και υπάρχουν πολλά αναπόφευκτα στοιχεία εδώ”.

Η Ρωσία συχνά υπερηφανεύεται ότι η οικονομία της έχει παραμείνει ανθεκτική παρά τις διεθνείς κυρώσεις και την αυξημένη οικονομική απομόνωση λόγω του πολέμου. Εξακολουθεί να έχει φίλους, όπως η Κίνα και η Ινδία, που είναι πρόθυμες να συνεργαστούν μαζί της παρά την οικονομική της απομόνωση από τη Δύση (και μάλιστα να επωφελούνται από αυτήν τη σχέση).

“Όπως φαίνεται τώρα, το ρωσικό σύστημα είναι πολύ ανθεκτικό, πολύ πιο ανθεκτικό από ό,τι περιμέναμε πριν από ενάμιση χρόνο, στην αρχή του πολέμου. Οικονομικά, παραδόξως, αλλά και κοινωνικά. Ο Πούτιν φαίνεται να έχει τον έλεγχο και φαίνεται υγιής”, δήλωσε ο Μεντβέντεφ.

“Φυσικά, είναι ένα πολύ σκοτεινό σύστημα και μπορεί να αλλάξει από τη μια μέρα στην άλλη, θα μπορούσαμε να δούμε μια άλλη ανταρσία (μετά την αποτυχημένη ανταρσία του επιεκφαλής της Wagner Γεβγκένι Πριγκόζιν), ή ακόμη και τη δολοφονία του Πούτιν, δεν ξέρουμε. Αλλά όπως φαίνεται τώρα, αν δεν συμβεί κάτι ανατρεπτικό, το καθεστώς Πούτιν θα μπορούσε να διαρκέσει για έναν ακόμη χρόνο ή τρία χρόνια ή πέντε χρόνια”, δήλωσε. “Οι επερχόμενες εκλογές δεν πρόκειται να αλλάξουν τίποτα”, πρόσθεσε.

Breaking News