Ο Στέφανος Κασσελάκης τάσσεται υπέρ των δημοσιονομικών πολιτικών της κυβέρνησης του προέδρου των ΗΠΑ.
Γράφει ο Γιώργος Χατζηδημητρίου
Για πρώτη φορά τόσο ξεκάθαρα ο Στέφανος Κασσελάκης αναγνώρισε δημόσια ότι το «ελληνικό όνειρό» του στην ούγια γράφει ότι είναι αμερικανικής προέλευσης. Από το οικονομικό μοντέλο της υπερδύναμης αντλεί τις ιδέες του, και μάλιστα βασική πηγή της έμπνευσής του, όπως εξομολογήθηκε, είναι το οικονομικό πρόγραμμα του κόμματος των Δημοκρατικών.
Μιλώντας το βράδυ της Τρίτης στο 34ο ετήσιο Συνέδριο της Ελληνοαμερικανικής Ενωσης ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε στα νερά του. Σε άπταιστα αγγλικά αποδοκίμασε την άγρια λιτότητα που εφαρμόστηκε στην Ελλάδα τα μαύρα χρόνια των Μνημονίων, παραθέτοντας σε αντιδιαστολή τις δημοσιονομικές πολιτικές που εφήρμοσε η κυβέρνηση Μπάιντεν στην Αμερική. Τις χαρακτήρισε μάλιστα «συνταγή για μια διέξοδο από την κρίση με προοπτικές που θα πυροδοτούν την ανάπτυξη», με βάση τον «κατάλογο των αριστερόστροφων μεταρρυθμίσεων» των Δημοκρατικών.
Οπως επεσήμανε, «ορισμένοι κακοπροαίρετοι και ανιστόρητοι σκόπιμα διαστρεβλώνουν ακόμη και τις αναφορές μου στο Δημοκρατικό Κόμμα των ΗΠΑ, προκειμένου να ισχυριστούν ότι στόχος μου είναι να μετατρέψω τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. σε ένα κεντρώο ή ακόμη και κεντροδεξιό κόμμα. Γνωρίζω πολύ καλά ποιο κόμμα υπηρετώ ως πρόεδρος». Εσπευσε δε να εξηγήσει ότι αναφέρεται στο μοντέλο του Δημοκρατικού Κόμματος των ΗΠΑ ως «μαζικό, μεγάλο, πλουραλιστικό κόμμα που μπορεί να βοηθήσει».
Την ίδια στιγμή μαίνεται ο εμφύλιος ανάμεσα στις δύο εκδοχές του ΣΥΡΙΖΑ: του βασικού κορμού, που διαρκώς φυλλορροεί, και της Νέας Αριστεράς, η οποία πήρε τις αποσκευές της και μετακόμισε στο διπλανό «οικόπεδο» αναζητώντας μια αβέβαιη για την ώρα τύχη. Είναι τέτοια η ένταση, ώστε για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ώρες από την Ιταλία, όπου παρεπιδημεί, ο παραιτηθείς πρόεδρος του κόμματος Αλέξης Τσίπρας υποχρεώθηκε κατευναστικά να παρέμβει.
Με αφορμή συναντήσεις και επαφές που έχει στη γειτονική χώρα για «τα μεγάλα διακυβεύματα της εποχής μας, που επηρεάζουν άμεσα την καθημερινότητα των Ευρωπαίων πολιτών», παρατήρησε αιχμηρά: «Το θετικό για τις πολλαπλές μορφές της Αριστεράς και των προοδευτικών κομμάτων στη γειτονική Ιταλία είναι ότι τουλάχιστον ασχολούνται περισσότερο με τη Μελόνι παρά με το να ανταλλάσσουν φίλια πυρά». Στο ίδιο μήκος κύματος πρόσθεσε, κάνοντας μια εύγλωττη προβολή στο μέλλον: «Ο εκλογικός τους νόμος τούς προσανατολίζει να εργάζονται με ορίζοντα έναν μελλοντικό εκλογικό συνασπισμό, που θα έχει στόχο να ανατρέψει τη Δεξιά από τη διακυβέρνηση».
Νωρίτερα το πρωί, από την «Αυγή», ο στενός του συνεργάτης Θανάσης Καρτερός έσπευδε να ξεκαθαρίσει τις διαθέσεις που επικρατούν στο γραφείο του Α. Τσίπρα απέναντι στο διάβημα της Νέας Αριστεράς. «Ο μονόδρομος που διάλεξαν ορίζει ως όρο ύπαρξής τους τη συρρίκνωση, τη διάλυση, την ήττα τού μέχρι χθες κόμματός τους. Αυτός ο “εμφύλιος” θα τους ορίσει δυστυχώς το ερχόμενο διάστημα, ό,τι κι αν λένε. Και στην παγίδα αυτή δεν πρέπει να πέσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Ενας είναι ο εχθρός και σήμερα. Και ξέρουμε ποιος…» γράφει χαρακτηριστικά.
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σήκωσε το «γάντι». Ο Α. Τσίπρας «έχει μεγάλο μερίδιο ευθύνης» είπε, υποστηρίζοντας ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κόμμα που εξαερώνεται». Την ίδια ώρα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο κεντροαριστερών συγκλίσεων, λέγοντας: «Μπορεί με το ΠΑΣΟΚ να προκύψουν συμβιβασμοί». «Μας έλεγαν “σκουπίδια πασοκογενείς” και τώρα συζητούν με τον Ανδρουλάκη» σχολίασε ειρωνικά η γραμματέας της Κ.Ο. Θεοδώρα Τζάκρη, ενώ ο Πέτρος Παππάς προέβλεψε ότι όσοι αποχώρησαν «θα έχουν την τύχη του Λαφαζάνη».
Στο κλίμα αυτό, όπου συνεχίζονται οι παραιτήσεις -ενδεικτική η χθεσινή αποχώρηση 100 μελών από την Οργάνωση Αιτωλοακαρνανίας-, συγκαλείται σήμερα η Πολιτική Γραμματεία, ενώ το προσεχές Σαββατοκύριακο συνεδριάζει η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος. Το ερώτημα που πλανάται είναι αν ο Σ. Κασσελάκης θα στέρξει στη διεξαγωγή συνεδρίου τον προσεχή Φεβρουάριο, όπως έχει εξαγγείλει, με τρόπο όμως που θα εγγυάται την ανασύνταξη του κόμματος και την ανακατανομή ισχύος με βάση τους νέους συσχετισμούς, ή θα περιοριστεί σε πανηγυρικού χαρακτήρα διακηρύξεις εν όψει των ευρωεκλογών. Τα σύννεφα πυκνώνουν, καθώς η πλευρά Κοτσακά – Τεμπονέρα – Τσιόκα ζητά διάλογο ουσιαστικό για την ταυτότητα, τις πολιτικές, ιδεολογικές και οργανωτικές προτεραιότητες, χωρίς εκπτώσεις.
Δεν βλέπει αποστάτες ο Κώστας Ζαχαριάδης
Σε κυρίαρχο ζήτημα αναδεικνύεται ο τρόπος αντιμετώπισης των πρώην συντρόφων που απαρτίζουν τώρα τη Νέα Αριστερά. Απέναντι στην άκαμπτη γραμμή των νεοπροεδρικών, που τους χαρακτηρίζουν αποστάτες και αξιώνουν να παραδώσουν τις βουλευτικές έδρες τους στο κόμμα, ακούγονται όλο και δυνατότερα αντίθετες φωνές, όπως του Κώστα Ζαχαριάδη, ο οποίος δηλώνει: «Τις έδρες τις δίνει και τις παίρνει ο λαός – κανείς άλλος».